Karaman Ziraat Odası bir açıklama yaparak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Mavi Tünel’in açılışını kutladı ve hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

“MAVİ TÜNEL TARIMSAL SULAMADA BİR DEVRİMDİR”

Ziraat Odasından bu konuda yapılan açıklamada bu projenin bölge insanı için 150 yıllık bir hayal olduğu ifade edilerek “Proje artık hayal olmaktan çıkıp, gerçeğe dönüşmektedir. Bölge halkı olarak suyun toprakla buluşmasını dört gözle bekliyoruz” denildi ve şu görüşlere yer verildi:

“Karaman ve Konya Ovaları pek çok ülke yüz ölçümünden büyük ve tarımsal üretime elverişli alanlardır. Ne var ki bu bölge, yer altı suları açısından çok zengin olmasına rağmen yerüstü suları açısından çok fakirdir. İklim nedeni ile de bölge çok az yağış alan, kurak iklime sahiptir. Bu nedenle sulama büyük önem arz etmektedir.

Son yıllarda yer altı kaynaklarından yapılan vahşi sulama ise yer altı su kaynaklarında ciddi bir azalma meydana getirmiştir.

Çok çalışkan ve girişken olan bölge çiftçimiz zoru başararak ürün yelpazesini geliştirmiş ve modern tarıma yönelmiştir. Sulama konusundaki sıkıntıları da görerek, yer altı sulama sistemlerine önem vermiş ve Devlete bağımlı kalmayarak, resmi kanallarla yapılan şebekelerin 3 katı büyüklüğünde şebekeler oluşturmuştur. Ancak azalan su kaynakları nedeni ile yatırımda korku içindedir.

Bu noktada Hükümetimizin ileri görüşlülüğü ile 150 Yıllık bir hayal olan KOP seri bir şekilde harekete geçirilmiş ve oluşturulan barajlarda depolanan sular Mavi Tünel aracılığı ile ovaya akıtılacaktır. Bu sayede 410 Milyon metreküp su ile 65 Bin Kilometrekare alan suya kavuşacaktır.

Bölgede 100 bin insana tarımsal alanda yeni iş imkanı doğacak, ürün yelpazesinde büyük bir gelişme olacaktır. Bölge ekonomisine yıllık 470 milyon TL katkı sağlanması beklenmektedir. Bölgemizde kurak ve karasal iklim yumuşayacak ve yılda 2 milyon ton sebze üretimi yapılabilecektir.”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu bu konuda “Mavi Tünelin açılması bölgemiz tarımı için büyük bir devrimdir. Özellikle çok çalışkan ve üretken olan Karaman Çiftçisi kendisine sunulan imkanları tasarruflu kullanarak bilinçli üretim yapmakta ve ekonomiye büyük katkılar sağlamaktadır. Bu projeden de çiftçimiz bilinçli bir şekilde istifade ederek kalkınmamıza büyük bir katkı sağlayacaktır. Emeği geçenleri kutluyor, hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Karaman Ziraat Odası Meclis Başkanı Mehmet Bayram ise: “Karaman Ovasının sulanması 150 yıl önce başlatılmış bir çalışmadır. Hükümetimiz bu konuda bölge halkımıza bugüne kadar uygulanamamış bu projeyi hayata geçirerek büyük bir imkan hazırlamıştır. Bu proje sayesinde bölgedeki sulama sorunları çözülecek, yer altı sularının yükselmesi sağlanacak ve bölgemizdeki kurak iklim ılıman iklime dönüşecektir.

Çok yakın geleceğin en önemli sorunu gıdadır. Bu anlamda tarımsal üretime çok elverişli olan bölgemiz ve atıl suların ovamıza akıtılması çok büyük önem arz etmektedir. Bölgemiz ve Halkımız için hayırlı olsun” dedi.

Haber Kaynağı: http://gazeteanadolu.com/haber/2875/mavi-tunel-tarimsal-sulamada-bir-devrimdir.html